V petek, 27. 9. 2019, smo se predstavniki osnovne šole Destrnik-Trnovska vas udeležili vsakoletne Male Groharjeve kolonije, ki je potekala v Škofji Loki.

Gre za dogodek, ki ga organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Občina Škofja Loka, na katerem mladi ustvarjalci iščejo ustvarjalni navdih na prostem in tam tudi likovno ustvarjajo. Našo šolo so zastopali trije likovno perspektivni učenci, in sicer učenca 8. b razreda Zala Mlačnik in David Cigula  ter učenka 9. a razreda Teja Črnko Širec, ki sem jih v vlogi mentorice spremljala učiteljica za likovno umetnost Janja Perko. Učenci so na celodnevnem dogodku ustvarjali še ob drugih mladih ustvarjalcih iz približno 40-ih slovenskih osnovnih šol.

Vir ustvarjalnega navdiha je bilo Mestece Škofja Loka, ki v sebi skriva obilo motivov – od drobnih zanimivih detajlov do delov mesta kot celote – ki privlačijo človeško oko, še posebej oko likovnega ustvarjalca. Na dan dogodka nam je bilo naklonjeno tudi vreme, ki je mestu omogočilo, da zasije v vsej svoji lepoti in veličini ter pripomoglo k udobju učencev pri delu.

Učenci so se dela na terenu lotili dobro pripravljeni, z veliko mero dobre volje in delovne vneme. Skozi celodnevno ustvarjanje so pokazali veliko mero likovne senzibilnosti, ustvarjalnosti, vztrajnosti, delavnosti in vedoželjnosti. Vsak je ustvarjal svoje likovno delo v lastni priljubljeni likovni tehniki in v povsem individualnem likovnem slogu. Učenci so sledili svojemu osebnemu doživljanju izbranega likovnega motiva in pri interpretaciji le-tega ustrezno upoštevali likovne zakonitosti lastnega pristopa k ustvarjanju, ob čemer jim je bila ves čas v pomoč opora mentorice v smislu nasvetov in napotkov.

Z mojega vidika so učenci veliko pridobili, tako na likovnem kot tudi na drugih področjih, saj niso bili pozorni le na upodabljanje likovnih motivov, temveč so pokazali zanimanje tudi za spoznavanje okolja v katerem so se nahajali, urili so svoje socialne veščine ter pokazali, da se znajo kulturno vesti, biti prijazni, komunikativni, spoštljivi in hvaležni. Kako je likovna kolonija potekala z njihovega vidika in kakšne vtise je pri njih pustila, sta v naslednjih stavkih strnila Zala in David: »Ko sva izvedela, da bova sodelovala na Mali Groharjevi koloniji, sva bila zelo navdušena, še posebej po najini lanskoletni čudoviti izkušnji na Mali likovni koloniji v Leskovcu. Težko sva pričakala trenutek, da vstopiva v avtobus, ki je peljal v Škofjo Loko. Ko smo prispeli, smo najprej prevzeli ožigosane liste za delo, dobili pa smo tudi majice z logotipom dogodka. Takoj za tem smo si šli ogledat mesto, da bi izbrali primeren motiv in prostor za ustvarjanje. Izbrali smo kotiček z dvema klopema, kjer smo se udobno namestili. Ustvarjali smo ob kamnitem mostu, najstarejšim še prevoznim mostom v Sloveniji. Najprej smo iskali inspiracijo in se odločali za likovno tehniko, nato smo začeli z delom. Zanimivo je bilo videti toliko učencev iz različnih šol pri ustvarjanju. Veliko ljudi se je ustavilo za našimi hrbti in nas opazovalo pri delu. Med njimi je bil tudi gospod in zagledal ime Giotto na naši škatli s pasteli. Takoj nas je vprašal, ali vemo, kdo je bil Giotto in nam razložil, da je to bil italijanski renesančni slikar, nato pa nam je povedal še zgodbo o njegovem življenju. Učiteljica nas je večino časa spremljala in usmerjala pri delu, občasno pa nas je pustila, da smo lahko sproščeno ustvarjali tudi sami. Da bi si med delom nekoliko odpočili in se okrepčali, smo se v času kosila odpravili na kratek sprehod do srednješolskega centra, kjer smo imeli organizirano kosilo. Po odmoru smo se vrnili k ustvarjanju in naša dela so počasi začela dobivati končno podobo. Eno uro pred rokom za oddajo likovnih del sva bila zelo na trnih, saj je bilo do dokončanja najinih del potrebno še veliko dela, Tejina slika pa je bila že skoraj končana. Na srečo sva končala pravočasno. Na koncu nas je učiteljica za nagrado za pridno delo povabila še na sladoled. Ta dan nama je bil tako všeč, da ne bi imela nič proti, če bi tam ostali še en dan. Zabavna je bila tudi pot nazaj domov, saj sva se kratkočasila ob gledanju fotografij tistega dne in zabavnih videov ter pogovorih. V znamenje najinega prijateljstva in dogodivščin minulega dne sva si na postajališču kupila enaki zapestnici z najinima imenoma. Pozno zvečer smo se vrnili na Ptuj, kamor so nas prišli iskat starši, ki smo jim takoj začeli pripovedovati o celodnevni dogodivščini. Izkušnja nama je bila zelo všeč in močno upava, da jo bova lahko naslednje leto ponovila.«

Kot mentorico me veseli, da je udeležba na Mali Groharjevi koloniji pri učencih pustila tako pozitivne vtise. Ker je Mala Groharjeva kolonija tekmovalne narave, držimo pesti, da se vsaj eno izmed likovnih del naših učencev znajde med najboljšimi desetimi deli za leto 2019, ki jih bo organizator tudi nagradil.

Janja Perko, likovna pedagoginja