Tehnični dan: To bo moj poklic
Datum: 23. 10. 2020
Razred: 1. a

V petek, pred jesenskimi počitnicami, smo z učenci 1.a-razreda spoznavali poklic kuharja. Z učenci smo si najprej pogledali izpolnjevanko – povezovanje števil. Povezovali smo števila po velikosti (od najmanjšega do največjega)  in tako je nastal motiv kuharja. Nato so prisluhnili še uganki o kuharju. Tako smo uvodni del ure povezali s predmetom matematike.

Nato smo si pogledali predstavitev o izbranem poklicu (opis dela, zaposlitev, delovni pripomočki, znanja in spretnosti, sposobnosti, nevarnosti). Zatem pa so učenci na učnih listih obkrožili pripomočke, ki jih kuhar uporablja, ter prečrtali tiste, ki jih uporabljajo osebe pri drugih poklicih. Spoznavanje poklica smo povezali s predmetom spoznavanje okolja.

Ker so bili »mali kuharji« že utrujeni, je bil čas za »minuto za zdravje«. Tako smo prvi del dejavnosti končali z gibanjem in ga povezali z uro športa.

Po tem, ko smo se z malico dobro okrepčali, smo si ponovno pogledali kuharjeve pripomočke. Nadaljevanje ure smo povezali s predmetom slovenščine, zlogovali smo besede za pripomočke ter iskali začetne in končne zloge.

Na dnevu dejavnosti smo tudi peli. Naučili smo se pesem Naša kuharica in seveda dan povezali tudi z glasbeno umetnostjo.

Proti koncu je bil čas še za malo ustvarjalnosti. Učenci so dobili vsak svoj predpasnik, ki pa je bil hkrati pobarvanka. Tako so si navdušeno ustvarili svoj lastni kuharski predpasnik, uro pa smo povezali z likovno umetnostjo.

Dan dejavnosti pa smo končali s sladkanjem – sadno kupo. Brez hrane pri kuharju zagotovo ne gre 😊.

Dušanka Škamlec