Vsako leto se v sklopu projekta »Oktober – mesec požarne varnosti« po Sloveniji odvijajo razne dejavnosti, ki ljudi opozarjajo na pomembnost in varnost pred požari. Tudi v PŠ Trnovska vas smo se učiteljice odločile, da eno popoldan z učenci 1., 2. in 3. razreda preživimo v družbi gasilcev.

Tako smo se v sredo, 20. oktobra 2021, ob 15.00 zbrali pred šolo in se kar peš odpravili do bližnjega PDG Biš, kjer so nas že nasmejani in dobre volje pričakali domači prostovoljni gasilci. Še pomembneje, za nas so si čas vzeli tudi veterani, starejša generacija gasilcev, ki ima še več izkušenj in nabranega znanja.

Razdelili smo se v tri skupine (kar po razredih) in prav starejši gasilci so nas presenetili in nas pričakali v res starih platnenih gasilskih oblekah, ki kot smo izvedeli, gasilcev pred leti niso varovale pred požari. Prikazali so nam 145 let star gasilski voz, ki je še delujoč in so se na njem lahko preizkusili tudi naši učenci.

V drugi skupini so se učenci spet pomerili v manjšem tekmovanju po tri z brentačami. Vaja je bila nadvse zanimiva, saj je tudi ta vključevala vodo, ciljanje, navijanje in ne nazadnje škropljenje.

Na koncu pa smo si ogledali še gasilski dom, da smo sploh videli, kje imajo gasilci garderobe, kakšne in koliko različnih oblek in čelad, šlemov imajo, videli smo komandni pult in od čisto blizu videli sireno, saj so jo gasilci na gasilskem domu zamenjali z novo. Takšno veliko s fanfarami, le to so vpričo nas tudi preizkusili. Po ogledu so nas namreč pogostili še s pečenimi kostanji in jabolčnim sokom, ob tem pa na sireno s fanfarami predvajali slovensko Golico.

Bilo je res zabavno in prehitro je bilo vračanje z močnim vetrom v laseh proti šoli.

Vendar polni novega znanja, vtisov in izkušenj se lahko lokalnim gasilcem le še zahvalimo za druženje in nepozaben popoldan.

Z gasilskim pozdravom – NA POMOČ.

Doroteja Irgolič