V ponedeljek, 13. maja smo na matični OŠ Destrnik organizirali dan dejavnosti. Peš smo se odpravili do obrtnika v našem domačem kraju. Učenci in učenke prvih treh razredov smo bolje spoznali obrt kamnoseštva,  s katerim se ukvarja Kamnoseštvo Arnuš. 
S prijaznim in nasmejanim pozdravom sta nas pozdravila kamnoseka Dejan in Dani. Najprej sta nam prijazno ponudila mize in prostor, da smo se okrepčali z malico. Veseli smo bili tudi soka in bonbonov, ki sta nam jih ponudila.

Po malici smo se odpravili v delavnico, kjer smo bolje spoznali delo, s katerim se ukvarjata. Izvedeli smo, da je kamen material, ki zahteva skrbno obdelavo. Kamnosek mora biti pri svojem delu vztrajen in potrpežljiv. Izpostavljen je vlagi, hrupu in drugim dejavnikom, pred katerimi se je treba zaščititi z uporabo različnih  zaščitnih sredstev.

Gospod Dejan nam je povedal, da se ukvarja predvsem z izdelovanjem nagrobnih plošč, okenskih polic in polaganjem kamnitih plošč na talne in stenske površine. Izdeluje pa tudi manjše dekorativne in uporabne izdelke, kot so terilniki, kipi, mozaiki…

Kamnosek uporablja pri svojem delu številna orodja in naprave. Pri ročni obdelavi kamna uporablja: kladiva, dleta, bruse, polirna sredstva. Pri strojni obdelavi kamna pa uporablja različne stroje. Ogledali smo si lahko, kako se razreže kamnita plošča. Zanimivo nam je bilo, da se lahko razreže tako natanko, da se jo lahko tudi upogne.

Gospod Dejan in gospod Dani sta učencem pripravila 3 različne dejavnosti. Pri prvi dejavnosti so lahko z dletom in kladivom klesali v kamen. Pri drugi dejavnosti so majhne koščke kamnov lepili v mozaik. Pri tretji dejavnosti pa so se s pnevmatsko zarisno iglo poskusili podpisati na kamen. Dejavnosti so bile učencem zelo zanimive in so jih z veseljem poskusili. Učenci in učenke so imeli za kamnoseka veliko vprašanj, na katere sta tudi strokovno odgovorila.

Preživeli smo lep in poučen naravoslovni dan, ki si ga bomo zagotovo zapomnili. Spoznali smo obrt, ki je učencem mogoče malo manj znana, morda pa je sedaj koga navdušila do te mere, da bi morda tudi sam postal kamnosek.

Kamnoseštvu Arnuš se iskreno zahvaljujemo, da smo si lahko ogledali njihovo dejavnost in jim želimo veliko uspeha na njihovi poslovni poti še naprej.  

Martina Pukšič