Vsako leto 21. septembra obeležujemo svetovni dan miru. V tem času tisoči učencev, učiteljev, staršev in lokalnih skupnosti po vsem svetu sadi DREVO ZA MIR IN TRAJNOSTNI RAZVOJ.

Letos smo drevo posadili tudi na naši šoli. Posadili smo lipo, ki bo dajala senco bodočim generacijam učencev, ko bodo čakali na šolski avtobus.

Učenci krožka UNESCO iz 8. a in 8.b so svojim vrstnikom pripravili kratek program, v katerem so pojasnili, zakaj je sajenje dreves pomembno. Povedali pa so tudi naslednje:

Si predstavljate, kako imenitno se bomo počutili čez 10, morda 20 let, ko bomo hodili tod mimo, morda s svojimi otroki, in bomo lahko rekli: »Veš to drevo smo pa mi posadili, ko sem hodila v osnovno šolo«. To bo naše drevo miru, naše drevo naslednja leta, desetletja, morda stoletja.

Kot UNESCO šola verjamemo, da majhno lahko postane veliko in da vsak lahko narediti razliko. Strpnost, poštenost in prijateljstvo – to so vrednote, s katerimi lahko tudi mi, otroci, mladina, učitelji prispevamo svoj delež k miru.
Živimo v času, ko se moramo vse bolj zavedati, da sta skrb za okolje in skrb za mir na svetu nujni. Zavedati se moramo, da brez miru nimamo prihodnosti in da je trajnostni razvoj osnova miru. Sajenje dreves simbolizira mir in kontinuiteto življenja.

Nataša Kostanjevec, koordinatorica UNESCO ASP