V petek, 18. 6. 2021, smo se z učenci 1. a in 1. t odpravili na strokovno ekskurzijo oziroma na končni izlet. Veseli in polni pričakovanj smo se najprej odpravili na Goričko v Doživljajski park Vulkanija. Vsa cestna dela in obvozi so našo vožnjo malo podaljšali, vendar se nismo nič jezili, bili smo sproščeni, nasmejani in klepetavi.

Na začetku smo spoznali krtka Olija, ki nas je vodil skozi park. Prisluhnili smo glavnim geološkim značilnostim našega planeta, predvsem iz sveta vulkanov. Nato nas je pot vodila skozi lavino cev, kjer je Oli preverjal naše do sedaj pridobljeno znanje. Ker smo bili odlični poslušalci, smo pravilno odgovorili na vsa vprašanja in se lahko odpravili v naslednji prostor. Nadeli smo 3D očala in se popeljali skozi zgodovino vesolja. Pri tem smo neizmerno uživali, saj smo vesolje zaznavali z vidom in sluhom; občasno pa smo ga tudi začutili na lastni koži. Nato smo se odpravili do dvigala, ki nas je odpeljalo 6000 metrov globoko pod Zemljino površje. Na poti je ropotalo in nas »premetavalo«. V globini našega planeta smo našli čudovite minerale. Na površje smo se nato vrnili z Oljevim podzemnim vlakcem, ki nas je vodil po skoraj nemogočih poteh. Kljub vsem preprekam smo se varno vrnili. Polni znanja smo si nato ogledali še razstavo o geoloških značilnostih Goričkega. S tem pa se doživetje še ni zaključilo. Sedli smo še na modri vlak, ki nas je popeljal po panoramski vulkanski poti. Ogledali smo si vulkansko pokrajino in prisluhnili legendi o zmaju Kaču.

Polni energije smo sedli na avtobus in se odpeljali še v Radence v Živalski vrt Sikaluzoo. Najprej smo se okrepčali in sprostili na igralih. Nato smo se sprehodili po živalskem vrtu. Počutili smo se zelo domače, saj živali nismo samo opazovali, ampak smo jih tudi hranili in božali. Bili smo zelo pogumni. Videli smo veliko različnih živali: opice, nosate medvedke, ježevce, kenguruje, prerijske pse, patagonske mare, kamele, lame, ponije, krape, želve, nanduje, sove, golobe … Najbolj zabavno pa je bilo, da so se pavi, mini koze, purani in pegatke sprehajali kar z nami. Za konec smo si privoščili še sladoled, na kar smo vsi že komaj čakali.

S tem se je zaključil naš prvi skupni končni izlet. Z mislimi pa smo že pri naslednjem letu in naslednjem izletu.

Dušanka Škamlec