V petek, 6. 5. 2022, se je naša šola udeležila prireditve Spoznajmo države EU, ki je potekala na dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju.

Tema te tradicionalne prireditve, ki se je udeležijo osnovne in srednje šole iz širšega ptujskega območja, je bila tokrat Evrovizija. Učenci so države spoznavali skozi glasbo, za stojnico pa pripravili tudi najrazličnejše druge zanimivosti o svoji državi.

Učenci OŠ Destrnik – Trnovska vas (Maks Sužnik, Eva Šnut, Nives Jakolič, Aneja Zamuda, Lejla Meško in Alin Kokol) so predstavljali Nizozemsko. Na odru so se tako predstavili s pesmijo Arcade, s katero je Duncan Laurence leta 2019 zmagal na Evroviziji. Poleg tega so stojnico odeli v tulipane, popestrili pa so jo še mlini na veter, tradicionalni cokli ter seveda kolo, kot zelo pomembno prevozno sredstvo Nizozemcev. Naši učenki Nives in Alin pa sta oblečeni v nizozemske narodne noše obiskovalcem prireditve ponujali tradicionalne nizozemske dobrote: Appeltaart – jabolčno pito, Stroopwafel – vaflje s karamelo, Speculaas – piškote z začimbami kot so cimet, ingver…, Koekjestaart – peščen kruh. Seveda pa tudi zanimivih in poučnih informacij o Nizozemski ni manjkalo. Obiskovalci naše stojnice so tako lahko izvedeli, da ima Nizozemska več koles kot prebivalcev, da so Nizozemci najvišji Evropejci ali pa ponovili, kaj so polderji, zakaj je pomembna reka Ren ter po čem slovita Rotterdam in Amsterdam.

Vsi, ki smo v projektu sodelovali, smo se strinjali, da smo se veliko naučili, da smo preživeli čudovit dan ter da bomo z veseljem sodelovali tudi naslednje leto, ko bomo predstavljali Irsko.

Nataša Kostanjevec