Kot smo že poročali, je Ana Dvoršak, učenka OŠ Destrnik – Trnovska vas na 11. slovenski glasbeni olimpijadi, izmed 107 tekmovalcev, zasedla 4. mesto in s tem za las zgrešila sodelovanje na mednarodni glasbeni olimpijadi. A Ani se je nasmehnila sreča, ko je eden izmed prvih treh uvrščenih tekmovalcev na državni olimpijadi odpovedal svoje sodelovanje. Zato je k sodelovanju bila povabljena Ana.

Mednarodne glasbene olimpijade, ki jo je prvič gostila Ljubljana, se je udeležilo 33 nagrajencev državnih glasbenih olimpijad iz sedmih evropskih držav. Poleg Slovenije še iz Cipra, Češke, Estonije, Latvije, Litve in Poljske.

Vsak tekmovalec se je predstavil na dveh področjih; ustvarjalnem in poustvarjalnem.

Olimpijada je potekala od 5. do 7. maja 2022, vse dni na daljavo. Častni pokrovitelj je bil predsednik republike Borut Pahor.

Na ustvarjalnem področju so se tekmovalci predstavili z notnim zapisom lastne skladbe in z videoposnetkom, na katerem so lastno skladbo izvajali. Na poustvarjalnem področju so se predstavili z videoposnetkom samostojnega pevskega nastopa in imeli preizkus glasbenih znanj v obliki pisnega testa na daljavo.

Za pisni test je bil izoblikovan izbor skladb iz slovenske glasbene zakladnice, ki so ga tekmovalci poslušali v pripravljalnem obdobju, in izbor besedil o izbranih slovenskih glasbenih ustvarjalcih in poustvarjalcih. Peta mednarodna glasbena olimpijada je bila po besedah predsednice organizacijskega odbora letošnje glasbene olimpijade Branke Rotar Pance zato tudi izjemna priložnost za promocijo slovenske glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti.

Ana Dvoršak (obiskuje zasebno glasbeno šolo v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju, kjer pri Liji Frajnkovič, prof. obiskuje pouk flavte) je zopet dokazala svoje kvalitete izjemne mlade glasbenice in ob mentorstvu Ernesta Kokota, prof. glasbe na OŠ Destrnik, na mednarodni glasbeni olimpijadi dosegla odlično peto mesto.

ČESTITAMO!!

Ernest Kokot