Na osnovni šoli Destrnik-Trnovska vas smo se letos ponovno odzvali prijaznemu povabilu na Malo Groharjevo kolonijo, ki že tradicionalno poteka vsak zadnji septembrski petek v Škofji Loki. Tako smo se v petek, 29. 9. 2023, odpravili na likovno ustvarjanje na prostem, v staro in navdiha polno mesto – Škofjo Loko. Našo šolo so zastopale tri likovno perspektivne učenke, in sicer devetošolka Simona Tašner, osmošolka Lina Trunkl Fras in sedmošolka Rebeka Roj. Učenke so na celodnevnem dogodku ustvarjale še ob učencih in učenkah približno 45-ih slovenskih osnovnih šol.

Staro, a zato toliko bolj privlačno in zanimivo mestece Škofja Loka v sebi skriva obilo motivov – od drobnih zanimivih detajlov do delov mesta kot celote, ki privlačijo človekovo oko, še posebej oko likovnega ustvarjalca. Tako so naše učenke ob neskončnih motivih, ki jih mesto ponuja, za izbiro motiva potrebovale kar nekaj časa. Ko so ga končno našle, so mu posvetile vso svojo pozornost in energijo ter marlijvo ustvarjale ves dan. Da pa je bilo počutje ob delu še bolj prijetno, je poskrbelo čudovito toplo in sončno vreme.

Učenke so skozi celodnevno ustvarjanje pokazale veliko mero likovne senzibilnosti, ustvarjalnosti, vztrajnosti, delavnosti in vedoželjnosti. Vsaka je ustvarjala svoje likovno delo v lastni priljubljeni likovni tehniki. Kljub podobnim likovnim motivom so nastala dela naših treh učenk v povsem individualnih slogih, saj je vsaka sledila svojemu osebnemu doživljanju izbranega likovnega motiva in pri interpretaciji le-tega ustrezno upoštevala likovne zakonitosti lastnega pristopa k ustvarjanju.

Ker je Mala Groharjeva kolonija tekmovalne narave, upamo, da se vsaj eno izmed likovnih del naših učenk znajde med desetimi nagrajenimi deli za leto 2023. Organizator nas o nagrajencih običajno obvesti šele proti koncu šolskega leta ali najkasneje na prihodnji likovni koloniji, torej jeseni 2024.

Janja Perko, mentorica