V ponedeljek, 13. maja smo na PŠ Trnovska vas organizirali dan dejavnosti, ko smo se prvi, drugi in tretji razredi odpravili do bližnje kmetije Majcen. Na kmetiji so nam predstavili obrti, ki jih opravljajo.
Pričakal nas je prijazen, topel in nasmejan sprejem, zaradi katerega smo takoj vedeli, da je pred nami čudovit dan.
Najprej so za vse pripravili kratek posnetek, s pomočjo katerega smo spoznali čebele in čebelarstvo. Na kmetiji Majcen se gospa Zdenka namreč ukvarja s čebelarstvom in pridelavo medu in o tem je najprej veliko izvedela prva skupina, ki se je podala na ogled resnično izjemnega čebelnjaka, ki ga nikjer v okolici še nismo videli. Gospa nam je povedala veliko novega in strokovno odgovorila na vsa zastavljena vprašanja. Za konec pa nam je podarila še nekaj medu za pokušino.
Ker smo se razdelili v tri skupine, je ena izmed skupin v tem času spoznala kovaštvo. Obrt, ki je na naših tleh še zelo redka. Gospod Aleksander nam je namreč zaupal, da je v Sloveniji le še okoli 20 kovačev. Med njimi je tudi on, v pomoč pa mu je brat David. Sodelujeta z muzeji po slovenskem in s tujino. Gospod Aleksander je predstavil kovaštvo in pred učenci skoval žebelj. Glasno, težko in vroče opravilo je učence pritegnilo in navdušilo.
Ena izmed skupin pa je z gospodom Davidom spoznala lončarstvo. Na lončarskem vretenu je pred učenci oblikoval skledo in predstavil značilnosti gline in načine oblikovanja le te. Na koncu so skušali z glino ustvarjati še učenci.
Ko so se vse skupne seznanile z vsemi obrtmi pa so na kmetiji Majcen poskrbeli še za pogostitev. Spekli so rogljičke, okusne medenjake, postregli s sirovimi štručkami in osvežilnim sokom. To pa sploh še ni bilo vse. Dovolili so nam igro na njihovem posestvu, z učenci se je več kot dobrosrčno, nasmejano in igrivo igral tudi gospod David. Gospa Zdenka pa je učencem prinesla pokazat še mlado muco in piščančke, kar je seveda bila dodatna zanimivost. Pohod, ki smo ga prvotno načrtovali je tako padel v vodo, saj smo pri njih preživeli razigran, športnih aktivnosti in novih znanj, čudovit dan.
Družini Majcen in vsem, ki so pri izvedbi pomagali, se še enkrat iskreno zahvaljujemo in jim želimo ogromno uspeha na njihovi poslovni in življenjski poti.

Doroteja Dvoršak