V četrtek, 30. maja, so si učenci zadnjega triletja ogledali zgodovinski kabaret za pripovedovalca in harmoniko, delo pesnika, pisatelja, prevajalca, esejista in urednika Aleša Štegerja, ki ga je s harmoniko spremljal Jure Tori. Kabaret z naslovom Moja vojna harmonika je zasnovan po resnični pripovedi Štegerjevega dedka in zajema petdeset najbolj nemirnih let 20. stoletja.

Kabaret pa za učence ni bil poseben le zato, ker združuje elemente poezije, pripovedništva, performansa in glasbe z videom in zvočnimi učinki, pač pa so ga z zanimanjem spremljali tudi zato, ker je delo domačina. Šteger je namreč odraščal v teh koncih in bil celo učenec naše šole. Tudi sam je povedal, da je nastop v Destrniku zanj nekaj posebnega, mladi publiki pa je po predstavi namenil še čas za vprašanja. Med drugim jih je zanimalo, kdaj in kako je začel pisati, kaj ga je veselilo v osnovni šoli in kako se proces pisanja pesmi razlikuje od pisanja pripovednih del.

Umetnost je učence 7., 8. in 9. razredov nagovorila in tako so kljub zahtevni in mestoma pretresljivi tematiki zavzeto sledili predstavi vse do zadnje minute. Aleš Šteger je ob koncu dodal še misel, ki se je zagotovo vsem vtisnila v spomin. Povedal je, da je prav v vsakem od nas nekaj umetnika, treba ga je le najti in negovati.

Elin Kamenšek Krajnc