V sklopu jesenskih aktivnosti v Tednu otroka smo v četrtek, 10. 10. 2024, izvedli delavnico z naslovom »Jesenska ustvarjalnica«, ki je ponovno povezala učence 1., 2. in 3. razreda PŠ Trnovska vas v veselo ustvarjanje in kulinarično pustolovščino.

Učenci so po navodilih iz papirja izdelali prikupna strašila. Vsak otrok je izrezoval, zlagal in lepil papirnate dele, dokler ni nastala pisana figura, ki ponosno simbolizira jesen. S tem ustvarjanjem so se otroci učili natančnosti, potrpežljivosti in sodelovanja, saj so pri tem med seboj izmenjevali zamisli in pomagali drug drugemu pri oblikovanju strašil.

Delavnica je zajemala tudi kulinarični del – peka palačink z jabolčnim prelivom. Otroci so z velikim navdušenjem prevzeli vajeti v kuhinji, kjer so pokazali svoje spretnosti in se preizkusili v pripravi jedi povsem sami. Najprej so temeljito oprali in narezali sveža jabolka, jih zmešali z začimbami ter pripravili okusen preliv. Pri tem so spoznavali različne okuse, arome in se učili pravilno rokovati s kuhinjskimi pripomočki. Nato je sledil še bolj zanimiv del – priprava palačink. Učenci so sami lomili jajca, tehtali moko, merili mleko in vse skupaj mešali v enotno maso. Ob tem so se učili pravilnih količin in postopkov, kar jim je dalo občutek ponosa, saj so sami pripravili testo za palačinke. Sodelovali so tudi pri sami peki – nekateri so obrnili palačinke na vroči ponvi, drugi pa so pripravljali krožnike za pogostitev. Ob zaključku so se otroci naučili, kako pomembno je pospraviti za seboj. Skupaj so pomili in obrisali posodo ter poskrbeli, da je bila gospodinjska učilnica urejena, kar je v njih krepilo občutek odgovornosti in timskega dela. Najljubši del delavnice je bil seveda, ko so učenci jedli palačinke (z dišečim jabolčnim prelivom), ki so bile slastna nagrada za njihov trud.