Na osnovni šoli Destrnik-Trnovska vas smo se letos ponovno odzvali prijaznemu povabilu na Malo Groharjevo kolonijo, ki že tradicionalno poteka vsak zadnji septembrski petek v Škofji Loki. Tako smo se v petek, 27. 9. 2024, odpravili na likovno ustvarjanje na prostem, v staro in navdiha polno mesto – Škofjo Loko. Našo šolo so zastopale tri likovno perspektivne osmošolke, in sicer Rebeka Roj, Samanta Kukovec in Špela Fridl. Učenke so na celodnevnem dogodku ustvarjale še ob učencih in učenkah približno 45-ih slovenskih osnovnih šol.

Oblačen in deževen dan nam ni odvzel motivacije za iskanje motivov v enem izmed treh najstarejših slovenskih mest, ki je bil kljub dežju odličen vir ustvarjalnega navdiha. Mestece namreč v sebi skriva obilo motivov – od drobnih zanimivih detajlov do delov mesta kot celote – ki privlačijo človekovo oko, še posebej oko likovnega ustvarjalca.

Učenke so skozi celodnevno ustvarjanje pokazale veliko mero likovne senzibilnosti, ustvarjalnosti, vztrajnosti, delavnosti in vedoželjnosti. Vsaka je ustvarjala svoje likovno delo v lastni priljubljeni likovni tehniki. Kljub podobnim likovnim motivom so nastala dela naših treh učenk v povsem individualnih slogih, saj je vsaka sledila svojemu osebnemu doživljanju izbranega likovnega motiva in pri interpretaciji le-tega ustrezno upoštevala likovne zakonitosti lastnega pristopa k ustvarjanju.

Mala Groharjeva kolonija je tekmovalne narave. Na vsaki koloniji organizator nagradi deset likovnih del preteklega leta. Letos se nam je nasmehnila sreča, saj se je med nagrajenci znašla naša lanska devetošolka Simona Tašner. Bravo Simona! Simono smo zato povabili, da se nam pridruži tudi na letošnji koloniji in nagrado sama prevzame. Kljub temu, da Simona letos obiskuje že prvi letnik srednje šole, se je našemu povabilu odzvala, česar smo bili zelo veseli. Prejela je kakovostno praktično nagrado, ki ji bo v pomoč in spodbudo pri likovnem ustvarjanju še naprej. Želimo ji, da bi jo umetnost vselej spremljala in razveseljevala na njeni življenjski poti.

Sedaj pa držimo pesti, da se tudi katero izmed likovnih del naših letošnjih osmošolk znajde med desetimi nagrajenimi deli za leto 2024. Organizator nas o nagrajencih običajno obvesti šele proti koncu šolskega leta ali najkasneje na prihodnji likovni koloniji, torej jeseni 2025.

Janja Perko, mentorica