V sodelovanju s prostovoljnimi gasilci PGD Biš smo v mesecu požarne varnosti, natančneje 25. oktobra 2024, na šoli izvedli evakuacijo. Dogodek je bil zasnovan kot vaja, ki učencem in zaposlenim ponuja vpogled v pomen hitrega in varnega odzivanja v primeru požara.

Evakuacija je stekla nemoteno, saj so učenci ob prvem znaku alarma hitro in brez panike po navodilih učiteljic zapustili učilnice. Hodili so ob steni in skrbno upoštevali varnostne ukrepe. Učiteljice so imele ob sebi pripravljene sezname učencev in ob prihodu na zbirno mesto preverile, da so vsi varno prišli iz stavbe. Otroci iz vrtca, vzgojiteljice in ostali delavci na šoli so prav tako uspešno izvedli evakuacijo.

Gasilci PGD Biš so s svojim prihodom poskrbeli za vznemirljivo nadaljevanje vaje. Prikazali so notranji napad, simulirali reševanje v zadimljenih prostorih ter na varno privedli dva učenca, ki sta igrala vlogo ujetih oseb. Sledil je prikaz gašenja požara, kjer so učencem pokazali, kako z vodo učinkovito omejiti in pogasiti ogenj. Po vaji so imeli učenci priložnost od blizu spoznati gasilsko cisterno in gasilski kombi.

S sodelovanjem s prostovoljnimi gasilci so učenci in zaposleni na šoli pridobili znanje, ki ga bodo lahko uporabili v različnih nevarnih situacijah. Takšne vaje niso le del rednega vzdrževanja požarne varnosti na šoli, temveč tudi priložnost za izgradnjo zaupanja, discipline in spoštovanja do tistih, ki nesebično pomagajo v težkih trenutkih.

Dušanka Škamlec

foto: Friderik Škamlec